Perlefilm

View Original

Når far eller mor drikker

Børn fra hjem med alkoholproblemer trives dårligere fysisk og psykisk, har lavere selvværd og en dårligere skolegang end andre børn. Det kan man læse i Børns Vilkårs og TrygFondens seneste rapport, ’Svigt af børn i Danmark – status 2019’. 

Børn lider under forældres alkoholproblemer. Mindst ét barn i hver skoleklasse oplever, at de voksne i hjemmet drikker for meget.

Den nye rapport taler sit tydelige sprog; at alkoholproblemer i hjemmet har alvorlige konsekvenser for børnene. 17 pct. af de børn, fra familier med alkoholproblemer, oplever ugentligt 5-8 former for fysiske og psykiske symptomer på mistrivsel som fx hovedpine, mavepine, nervøsitet og søvnproblemer og dobbelt så mange børn fra hjem med alkoholproblemer har et lavt selvværd sammenlignet med andre børn.

I en pressemeddelelse fra Børns Vilkår siger direktør Rasmus Kjeldahl bla.: ”Konsekvenserne  for de børn, der vokser op i skyggen af alkoholmisbrug, er dybt alvorlige og  kan række langt ind i voksenlivet. F.eks. skal forældre i behandling for alkoholmisbrug tilbydes en familieorienteret indsats, der også involverer børnene,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Børn fortæller sjældent hemmeligheder til nogen

Rapporten understreger det ekstremt vigtige i, at vi får emnet frem i offentligheden og brudt med tabuer og igangsat en indsats for tidlig opsporing.

I Perlefilm har vi derfor sammen med Projekt BRUS, som hjælper børn og unge i alderen 0-24 år, som lever i familier med rusmiddelproblemer, lavet 4 rørende animationsfilm. Filmene giver et unikt indblik i børnenes egne tanker og følelser og er formidlet med børnenes egner ord og billeder. Du kan se dem her. 

Af de flere end 122.000 børn der vokser op med alkohol i familien, bliver kun en lille del identificeret. Børnene har ofte svært ved selv at bede om hjælp til at tackle de oplevelser, de har med forældre, der er påvirket af alkohol. De får derfor ikke tilbudt hjælp og støtte. Fx oplever børn i familier med alkoholproblemer 8 gange oftere vold i familien end børn, som vokser op i familier uden et alkoholproblem. 

Behov for tidlig opsporing i skole og institutioner

I Perlefilm arbejder vi derfor på at skabe et legende og nyskabende værktøj der styrker det meget vigtige i, at børn får lejlighed til at fortælle, hvad de oplever. Et værktøj som samtidig kan ruste de voksne til at tage imod dem – så tidligt som muligt.  

Sammen med dygtige samarbejdspartnere arbejder vi på at søsætte et pædagogisk og kreativt motiverende værktøj. En ny metode der kan åbne for børnenes tanker og følelser. Et pædagogisk og interaktivt værktøj som vil være målrettet børn ml. 5 - 12 år.