Et godt sted at starte er at se animationsfilmen Regnskovens Fortælling. Filmen bygger på peruviansk myte og fortæller historien om, hvordan folk i Amazonas mener, at en verdens mægtigste floder blev til. Filmen fortæller også om, hvordan livet langs floden er i dag og hvordan fældning af regnskoven og forurening udgør en stor trussel for både dyr og mennesker.
Når eleverne arbejder med opgaverne eller temaet, hvorfor så ikke skabe den helt rette stemning med lyden fra regnskoven i Peru. Her er en times lydoptagelse, som kan bruges som underlægning til modulet.
Det store Lupuna-træ, som filmen Regnskovens Hemmelighed handler om, er ved at blive udryddet. Alt for mange af de store træer bliver fældet. Det er ulovligt. Men mange gør det alligevel. Træet bliver brugt til medicin, møbler, kul med mere. Lupuna-træet er vigtig for de mange dyr i regnskoven, som har behov for sol og beskyttelse. Det er fx aber, fugle og insekter, men også planter. Stammefolk, som bor i regnskoven fortæller historier om, hvordan træet passer på junglen. Lad eleverne selv prøve at digte en myte og/ eller lad de midste klassetrin tegne lupuna-træet færdigt.
Regnskoven er truet. Det er få steder, at regnskoven kan bygge sig selv op igen. I Peru kan det lade sig gør nogle steder, fordi Andesbjergene skaber regn. Byg din egen regnskov. Brug billeder fra vores billedbank fra Peru eller tag jeres egne billeder i skoven. Brug fx programmet PicCollage eller print, klip og klister. Genskab regnskoven, som du forestiller dig den ser ud.
Hvad betyder alle de fine ord? Hvor mange kender du i forvejen? Hent vores arbejdsmark, hvor eleven skal forbinde abstrakte begreber og ord med billeder. Arbejdsarket kan bruges i klassen som introduktion til et forløb om verdensmål.
Der findes ca 25.000 oprindelige folk af Kukama-afstamning i Peru. Mange bor i nærheden af regnskoven i provinsen Loreto og byen Iquitos. Af de 25000 er det kun ca 1500, som stadig taler Kukama. Sproget er derfor ved at uddø, da det primært er ældre mennesker, som stadig kan sproget. Vores projekt om Regnskovens Hemmelighed blev til i samarbejde med Escuela Kukama i byen Santa Tomas. Det er en skole, som har til formål at lære børn Kukama-sproget. Vi har genskabt en lille simpel samtale, som kan øves med eleverne, for at give et lille indtryk af, hvordan man talte i regnskoven i gamle dage.
Med udgangspunkt i sjove fakta fra Peru, kan du tage pulsen på elevernes viden. Hvor meget ved du om regnskoven, og hvor meget ved du om forurening? Jungletrommerne har talt. Er kakao fx skyld i, at man fæller regnskoven? Kan man sejle fra Peru til Brasilien? Kan en delfin være lyserød? Brug fakta til inspiration og til at kickstarte jeres eget arbejde med verdensmålene.
Brug programmet Stop Motion Studio til at lave din egen lille fortælling om regnskoven.
Hvad er en myte? Opgaver til arbejde med myte, fabler og andre eventyrlige genre. Inspiration til brainstorm, dialog eller gruppearbejde i klassen. Se først filmen Regnskovens Hemmelighed.
Regnskovens Hemmelighed er produceret i Peru, sammen med børn fra Escuela Kukama. Filmen bygger på en gammel fortælling, som i mange år er fortalt af folk i junglen. Alle materialerne i filmen er fra Peru og fra regnskoven. Musikken er produceret ud fra lydoptagelser af peruvianske instrumenter og figurerne er håndlavet af af de ældre beboere i landsbyen Santa Tomas. De lokale børn har været med til at lave figurer og selv valgt deres materialer. Vi har i denne opgave samlet en række spørgsmål, som måske kan undre. Spørgsmålene kan bruges som hjælp til en lille analyse af filmen.
Kan du kende en regnskov fra en dansk skov. Vi har samlet fotos fra regnskoven i Peru og fra en skov i Nordsjælland. Kan du gætte, hvor billedet er taget? Og hvordan kan du være sikker? Hvad fik dig på sporet? Test dig selv i Kahoot!
Prøv at lyt. Hvornår er du i regnskoven? Kan du gætte det? Brug en iPad eller en computer og afspil de forskellige lyde. Hver lyd har et bogstav. Skriv bogstavet ned på alle de lyde, som hører til i junglen. Nu skulle du gerne have en række bogstaver. Hvad tror du der står?
Der findes 17 Verdensmål, som i 2030 skal sikre at alle er sunde og raske, har nok at spise og rent vand at drikke og vise os, hvordan vi lærer at passe meget bedre på vores miljø, så både mennesker, dyr og planter kan overleve. Men ved du hvad det vil sige at sætte et mål? Hvad er dine egne mål? Denne opgave arbejder med mål - med udgangspunkt i klimaet.
I filmen Regnskovens Hemmelighed vil bedstefaderen ikke fortælle nogen, hvor han får vand fra. Hvorfor vil han ikke det? Er han grådig? Eller beskytter han naturen? Hvorfor vil drengene fælde træet? Er de grådige eller vil de beskytte dyrene? Hvad er mest vigtigt? Hvem har ret? Eller har de begge have ret? I denne opgave kan klassen arbejde med nogle af de spørgsmål, som helt naturligt melder sig, når I ser filmen.