Langt de fleste uddannelser i Grønland forudsætter, at eleven taler og forstår dansk. Derfor er det vigtigt, at grønlandske unge bliver bedre til dansk – særligt hvis uddannelsesniveauet skal højnes. GUX i Sisimut har derfor, sammen med Perlefilm, taget udfordringen op og udviklet en sprog-applikation målrettet de unge i Grønland, som går i 8-10 klasse og 1 GUX.
Kun hver anden elev på et gymnasium i Grønland gennemfører uddannelsen. Nogle unge stopper, fordi de har svært ved at følge med i den dansksprogede undervisning. Det har GUX i Sisimiut tænkt sig at gøre sit for at bremse.
Resultatet er blevet ”Qapuk” som er udviklet med målgruppen for øje og ud fra forudsætningen, at det skal være sjovt at lære dansk. Qapuk er gratis og kan fra i dag downloades på Google Play og Apples AppStore. Qapuk vil desuden blive inkluderet på de iPads som netop nu gennem Kivitsisa udrulles på folkeskoler i Grønland.
Lær dansk hvor du vil og når du vil
”Qapuk er en sjov og legende platform, der tager sit udgangspunkt i hverdagsdansk og hvor eleven lærer ord, vendinger og udtale”, siger rektor Poul V.B. Jensen fra GUX Sisimiut. ”Vi har ladet os inspirere af mobilspil og gamification, hvor eleven får en kunstnerisk belønning ved korrekte svar. Grønland er jo hjem for et meget levende kulturliv, som har et stort publikum – også blandt unge grønlændere.”
Qapuk kan gennem en række øvelser i grammatik, udtale og sprogbrug forbedre elevens dansk og på den måde gøre skolegangen lettere og sjovere. Applikationen indeholder 6 sprogspil med i alt ca. 600 sprog-opgaver, hvor en række øvelser træner elevens færdigheder i udsagnsord, talemåder, forholdsord, udtale, tillægsord og ordstillinger.
”Fra vores test blandt eleverne ved vi, at særligt de danske talemåder kan give problemer. Ikke alle ved, hvad det betyder, når nogen fx siger: …at vende det hvide ud af øjnene. På samme måde kan det give udfordringer at ramme de rigtige bogstaver. Fx ser vi at bogstaverne k og g eller p og b ofte giver nogle forviklinger,” fortæller Poul V.B. Jensen.
Bidrag fra grønlandske kunstnere.
Det er dygtige kunstnere, som har udvalgt og bidrager med unikke værker, som de gerne vil vise brugerne. Blandt andet medvirker: Gukki Nuka og Martin Brandt med digital foto kunst, akvareller fra Paarma Brandt, musikvideoer fra Heidinnguaq og Jane Sakæussen. Der er også rap fra Da Bartali Crew samt værker fra Cheeky og Maya Sialuk Jacobsen.
Qapuk er gratis og kan hentes til de fleste nyere iPhones og Android-telefoner.
”Vi er super glade,” fortæller Rikke Hallund fra det lokale produktionsselskab Perlefilm. Det lille produktionsselskab fra Lynæs, Perlefilm, har nemlig succes med animationsfilm produceret i den store verden. Og som en nylig fjer i hatten, er de to seneste filmprojekter begge udtaget til filmfestivaler i Danmark og USA.
Fælles for de to animationsfilm er, at de begge er lavet i tæt samarbejde med børn.
”For alle vores produktioner gælder, at vi sætter børnene først formidlingsmæssigt. Når børn kommunikerer til børn i et filmisk univers, får vi formidler børneperspektivet, som børn oplever det. Det er blandt andet også temaet på Buster Filmfestivalen i år,” siger animationsfilminstruktør Rikke Hallund.
New Mexico børnefilmfestival
Det nyeste filmprojekt, Regnskovens Hemmelighed, som er produceret med støtte fra Kulturministeriets og Udenrigsministeriets Oplysningspulje, er udtaget til filmfestivalen Kids First! som finder sted i New Mexico, USA.
Filmen tager sit udgangspunkt i en mytisk fortælling om Amazonflodens tilblivelse, og vi har tolket den ind i de udfordringer, som bl.a. klimaforandringer og miljøforurening giver dyr og oprindelige folk langs floden. Filmen er lavet sammen med børn fra det oprindelige folk, Kukama, og for store dele optaget i Amazonas regnskoven i Peru.
”De peruvianske børn har været medskabere af det grafiske udtryk, musik, stemmer og lyde. Vores mål har været at bringe regnskoven helt tæt på danske børn, og ved at bruge materialer, fx håndarbejde, kunst og kunsthåndværk fra Peru, giver vi et unikt og autentisk indblik i en anden kultur,” fortæller Rikke Hallund.
Grønlandske sagn på Buster Filmfestival
I år er Perlefilm igen aktuel med et nyt grønlandsk sagn: Lyt til Havets Moder. Filmen er optaget i Grønland sammen med børn fra Børnenes Hjem i Uummannaq. Filmen er netop udtaget til programmet for dette års Buster Filmfestival under Copenhagen Film Festivals. I 2017 producerede Perlefilm den prisvindende film om den forældreløse Kaassassuk, produceret sammen med børn fra børnehjemmet i Uummannaq.
”Det er meget magisk at få lov til at producere grønlandske sagn – i Grønland. Det unikke ved Lyt til Havets Moder er, at vi denne gang er lykkedes med at lave en film helt uden dialog og kun med en grønlandsk sang. Fortællingen formidles alene via billeder og musik, optaget og produceret i Grønland,” siger Rikke Hallund.
Perlefilm i Peru
Verdensmål i børnehøjde
Ny animationsfilm og omfattende undervisningsmateriale skal med udgangspunkt i regnskoven hjælpe de yngste elever med at bringe FNs verdensmål i børnehøjde. Animationsfilmen, Regnskovens Hemmelighed, er nemlig helt unikt lavet sammen med børn fra Kukama-stammen i den peruvianske del af Amazonas.
Med støtte fra Kulturministeriets og Udenrigsministeriets Oplysningspulje har Perlefilm udarbejdet et nyt formidlings- og filmprojekt til de yngste skoleelever, Regnskovens Hemmelighed.
Undervisningsmaterialet består af en animationsfilm som tager udgangspunkt i en mytisk fortælling om Amazonflodens tilblivelse, og fortolket ind i nutiden med de udfordringer som klimaforandringer og miljøforurening giver dyr og oprindelige folk langs floden.
Børn fra Peru har været medskabere af det grafiske udtryk, musik, stemmer og lyde og målet har været at bringe regnskoven nærmere de danske børn til inspiration i børnehøjde og perspektivering af, hvordan verden også hænger sammen
”Ved at bruge materialer, fx tekstiler, kunst og kunsthåndværk fra Peru, giver vi et autentisk indblik i en anden kultur. Det giver anledning til undervisningsmæssigt at perspektivere til Perus historie og kultur,” siger animationsfilminstruktør Rikke Hallund fra perlefilm.
”Når børn kommunikerer til børn i et filmisk univers, får vi fremhævet problemstillinger og perspektiver, som danske børn måske ikke har hørt om før. Ved at koble fiktion og fortælling med det faktuelle har målet været at gøre undervisningsmaterialet mere nærværende for modtagerne og elevopgaverne mere appellerende for de yngste elever,” siger Rikke Hallund.
Formålet er at give elever i grundskolens 0-3. klasse et understøttende materiale til arbejdet med FNs Verdensmål. Materialet her er særligt møntet på Verdensmål 13, klimaforandringer og 15, biodiversitet. Filmen understøttes af et sæt af opgaver og forslag til undervisning. Det samlede materiale er tiltænkt fagene natur/teknologi, dansk og billedkunst såvel som tværfagligt.
”Helt centralt peger filmen på vores måske glemte tilknytning til naturen og jorden. Jorden og naturen er vores medspiller, men kan også blive vores modspiller, selv når vi tror at vi gør det rigtige. Filmen peger ikke fingre, men lægger derimod op til en åben diskussion omkring vores forhold til naturen, og hvad naturen egentligt betyder for os mennesker,” siger lærer Jesper Gram fra Gilbjergskolen i Gilleleje.
Undervisningsmaterialet og filmen Regnskovens Hemmelighed er gratis og kan blandt andet hentes på Materialeplatformen og på Perlefilms hjemmeside.
Regnskovens Hemmelighed er allerede udtaget til filmfestivalen Kids First! i New Mexico.
En af de store udfordringer i børns dagligdag er kunsten at balancere i ydre uro og støj. Vores og måske i særlig grad børns hverdag er blevet meget mere krævende end nogensinde før. Meget og hurtig informationsmylder, ikke mindst digitalt, kan svække koncentrationensevnen - og den indre balance.
Gennem de fem små film, med guidede meditative rejser, inviteres børn til at sanse og mærke deres egen indre ro, empati og balance. Meditationsfilmene ruster børn i de mindste klasser til at møde og navigere i mængden af informationer og indtryk fra verden omkring dem.
“Meditationsfilmene kan anvendes som et tilbagevendende hverdagsritual, hvilket er en god praksis og giver større effekt jo mere familiære børnene bliver med at sidde ned og skrue tempoet ned. Men filmene kan også bruges når et barn har angst, er overstimuleret, vred eller ked af det - eller der bare generelt er uro i klassen,” siger instruktør Rikke Hallund.
Farverne viser vejen
De små læringsfilm foregår i et eventyrligt animeret univers, hvor mødet med de forskellige naturelementer og dyrene som bor der, guider barnet afsted på fem forskellige rejser. Målet er, at filmene på whiteboard eller iPad hjælper børnene til, på egen hånd, at lukke støjen og uroen ude og invitere roen ind. De fem film visualiserer hver en farve, hvis stemning og kvalitet, man bliver inviteret ind til at undersøge, mærke og fordybe sig i.
“Det har været hensigten med filmene at skabe et nødvendigt pauserum for vores børn,” siger Rikke hallund. “Jeg håber, at de små øvelsesfilm gør barnet bedre til at mærke sig selv og de kropslige signaler, og at de på sigt bidrager til en større mental og følelsesmæssig bevidsthed hos børn.”
Støttet af Undervisningsministeriet
Filmene er gratis for alle og skal bidrage til at skabe mere ro i klassen og ro for det enkelte barn. Ved at bruge filmene som små pauser i undervisningen og fx træne kontakt til sit åndedrættet og derigennem mærke sin egen ro og støtte barnets koncentrationsevne og fokus.
Filmene er blevet til i samarbejde med meditationslærer Dorthe Brahms fra Aarhus og er udviklet med støtte fra Undervisningsministeriets Udlodningsmidler.
Men kan man se film med lukkede øjne?
Men hvordan hænger meditationer sammen med film, tænker du måske? "Ja, det kan lyde selvmodsigende, men eventyr og film kan jo noget, som vi voksne ikke kan. Filmene er en invitation til at meditere version light og i øjenhøjde med børnene. Vi voksne kan derfor med fordel gå med og være sammen med barnet. Både med og uden film. Filmene tager blot børnene ved hånden og viser dem vejen. Filmene er derfor ikke passiv underholdning,” siger Rikke Hallund.
“Træning i nærvær- og opmærksomhed er et effektivt værktøj til af understøtte de udfordringer, uro og forandringer børn møder i skolen og i hverdagen,” siger meditationslærer Dorthe Brahms, som har været faglig konsulent på de fem film. “Du kan sige, at filmene styrker børnenes "opmærksomhedsmuskel,” så de bliver mere robuste og bedre til at koncentrere sig og fokusere”.