Serien Børnemeditationer visualiserer hver en farve, hvis stemninger og kvaliteter man som beskuer bliver inviteret ind til at undersøge, mærke og fordybe sig i. Hver farve kan relateres til et energicenter i kroppen, hvor man kan hente ressourcer som indre ro, empati, balance og fokus.
Hver farve præsenter hver sin stemning og natur, dermed kommer man tættere på en fordybelse, som er uden navn og form og som er essensen af meditation.
Hver film stater med en åndedrætsøvelse. Åndedrættet er ofte en nøgle til at falde til ro og synke ned i en mere fordybet tilstand. For at gøre meditationen og praksis mere konkret og i børnehøjde. bliver brugeren i hver åndedrætsøvelse præsenteret for et objekt fx et stearinlys, solen, en diamant eller et hjerte.
Barnet bliver med små meditationsøvelser bedre til at mærke sig selv og de kropslige signaler og det bidrager til en større mental og følelsesmæssig bevidsthed. Meditationsfilmene kan anvendes når barnet er overstimuleret, vred eller ked af det eller der generelt er uro i klassen, til at skabe ro og balance.
Træning i nærvær- og opmærksomhed er et effektivt værktøj til af understøtte de udfordringer, uro og forandringer børn møder i skolen og i hverdagen. Børnemeditationer kan være med til at skabe en indre balance hos det enkelte barn, såvel som i klassen som hjemme, og gennem regelmæssigt brug skabe den nødvendige ro for optimal læring.
Skoledagen kan for nogle elever synes lang og mængden af informationer og input overvældende. Det kan være svært for den enkelte elev at holde kontakten til sig selv, retningen og ikke mindst koncentrationen. Tendensen bliver, at opmærksomheden er rettet mod omgivelserne og ikke forankret i elevens egen krop og sind. Resultatet kan blive, at eleven ikke formår at geare ned og reagere på alle stimuli, hvilket flytter opmærksomheden og koncentrationen fra den aktuelle opgave.
Man kan som lærer sætte en stemning før en meditationsfilm, ved at tænde et lys. Dette har en stor effekt og gør oplevelsen mere fælles og signalerer at læreren er med til at sætte rammen, hvilket øger værdien af oplevelsen for alle.
Filmene kan bruges som en fælles øvelse til morgensamling eller når der er brug for en pause uanset tidspunkt på dagen. Det kan anbefales at bruge en af filmene når der er brug for at stemningen i klassen skal ændres til noget roligere eller hvis en elev har brug for en pause. Allerbedst er det som sagt at bruge filmene til at øve eleverne til at mærke indad, så de nemmere kan bruge deres egne ressourcer når de skal finde deres egen indre ro og fokus.
Filmene kan også bruges som begyndelse og eller afslutning på en af yogaserierne i Yoga Breaks. Det vil invitere ind til en mere fordybet yogapraksis og omvendt kan yogaøvelserne forberede en meditation, så den bliver mere tilgængelig.
Det er også en god ide at snakke sammen om børnenes oplevelser efter hver film. Disse oplevelser ændrer sig nemlig efter hvor fortrolig man bliver med filmene og hvor nemt man kan lade sig flyde med farverne. Ved at tale om disse erfaringer får børnene automatisk bedre redskaber til bedre at få øje på hvordan dagens tilstand er ved at snakke om deres egen indre ro, fokus.
Efter et stykke tid, når børnene er mere fortolige med filmene, kan man benytte lydfilerne og slå det visuelle fra. Børnene kan lytte med eller uden lukkede øjne. Her kan man efterfølgende snakke om hvorvidt den fordybede oplevelse ændrer sig. De fem animationsfilm vil kunne anvendes i den understøttende undervisning, bl.a. med henblik på at styrke koncentration og fordybelse.
De fem film i Børnemeditationer taler, med sit unikke digitale, visuelle udtryk, ind i et eventyrligt animeret univers, og formidler meditationens intention, metoder og gavnlige effekter i børnehøjde.
Materialet kan tages i brug umiddelbart og kræver ingen forkundskaber. Du kan downloade og tilgå filmene på applikationen Mindful Breaks eller Yoga Breaks.
Vores erfaringer fra YogaBreaks – Ro I Klassen og Mindful Breaks til børn er, at børnene træder fordomsfrit ind i universet.
Børnemeditationer indeholder fem animationsfilm a ca. 7 min.
Det er også muligt på www.perlefilm.com/bornemeditationer at se filmene eller blot at lytte til lydsporet fra filmen, hvis du ønsker at lukke øjnene.
Meditationsfilmene lever op til færdighedsmål om engagement og fællesskab, og styrker eleven i at drage omsorg for sig selv.
· Eleven kan foretage valg, der styrker og udvikler kroppen.
· Eleven kan beskrive reaktioner på fysisk aktivitet.
· Eleven kan deltage aktivt i basale, alsidige bevægelser i leg.
· Eleven kan forklare, hvad der fremmer sundhed og trivsel i eget liv.
Blandt de vigtigste videnskabsbaserede forudsætninger for en vellykket, alsidig udvikling for alle elever, er:
· elevens fysiske og psykiske sundhedstilstand
· elevens oplevelse af at have tilstrækkelig kontrol over egen situation i skolen
· elevens oplevelse af inspirerende æstetik i skolen
· elevens oplevelse af, at undervisningen har karakter af en opdagelsesrejse med eleven selv som hovedperson
· elevens oplevelse af både at være en unik person og være en anerkendt del af et socialt forpligtende fællesskab i skolen