Man skal virkelig gøre sig umage for at finde på en god grund til ikke at gå igang med yoga, mindfulness eller sågar meditation. Som tidligere skrevet peger meget forskning på, at vi kan gøre meget godt for selvet, for kroppen og for vores generelle velbefindende, hvis vi formår at opbygge en daglig rutine.
Jeg har selv dyrket yoga og meditation fast gennem de seneste 10 år. Min erfaring er, at det handler om at bygge en god vane op - som med så meget andet. Men det handler først og fremmest om, at det skal være rart. Det er måske ikke så rart eller behageligt eller nemt i starten. Men det bliver det.
Som med at cykle, så gør øvelse mester. Forvent ikke, at du blot kan sætte dig i lotusstilling og så kommer det hele til dig. Og selv om kobraen på billeder ser nem ud, så vil du højst tænkeligt føle det anstrengende i starten. Så du skal bygge en vane op - nogle vil kalde det et ritual. Jeg gør det, at jeg tænder et lille lys hver morgen og starter min meditation, før de andre i huset er vågnet. Den ro er ubetalelig og en fantastisk start på dagen. Det har jeg gjort fast, hver dag i de sidste mange, mange år. Men for at komme dertil har jeg måtte gøre plads og tænke det ind i hverdagen. Jeg har gjort det til et lille morgen ritual. Det kræver selvdisciplin og vedholdenhed. Efter ca. tre uger, vil du ikke længere tænke over, at du skal stå op og meditere eller dyrke fem tibitanere eller starte en yogasession - du gør det bare.
Men hvordan får jeg mit barn med?
Et menget naturligt spørgsmål. Det var det samme spørgsmål jeg stillede mig selv i processen med Mindful Breaks og Yoga Breaks. Hvordan søren kan vi få børn med på det her? For mig at se handler det om at invitere barnet med inden for og vise, at det kan være helt ok at sidde i måske 15 minutter med lukkede øjne og ikke gøre noget, bare mærke. Det er mega provokerende for vores børn, som jo lever i en verden med mange impulser og tilbud. En verden, hvor det er umuligt at kede sig. Så det skal vi tale med vores børn om. Vi skal så at sige“kede os” sammen med dem, dvs. vise dem, at det er dejligt at sidde sammen og mærke efter. Vise dem vejen til tålmodighed. Nogle dage er det let andre dage er det super svært. Det er en del af processen.
Og så skal vi huske at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde. Særlig mindfulness og meditationer er mere en undersøgelse end en metode. Anderledes forholder det sig med yoga, hvor der er en tydeligere vejledning. Vi skal guide børnene. Hvordan har vi det i kroppen? Var der mange tanker? Hvordan slog mit hjerte? Var jeg rolig eller urolig inden i? Vi er alle forskellige, og vi møder alle vores egne tanker, når vi lukker øjnene.
Det var med dette udgangspunkt, at jeg gik i gang med at skabe universet omkring Yoga Breaks og Mindful Breaks og de børnemeditationer, som Perlefilm lancerer senere på året.
Hvordan gør du/I?
Vi er meget nysgerrige på at høre, hvordan du arbejder med meditation eller mindfulness sammen med dine børn eller elever? Så hvis du har lyst til at dele dine erfaringer som en kommentar her på bloggen vil det være herligt. Der er sikkert noget vi kan lære, noget vi kan inkludere eller forbedre i vores produktioner.